Annonce
Danmark

5 grunde til at lade storbyer vokse

Simon Kjær Hansen argumenterer i en ny bog for at lade storbyerne vokse. Her er fem af hans argumenter.

Land og by: Der er ret bred politisk enighed om, at man skal gøre noget for de tyndere befolkede områder af Danmark. Her skal uddannes flere, og her skal flere statsligt ansatte gå på arbejde. Simon Kjær Hansen er ekspert i byudvikling, og han mener tværtimod, at byerne skal være større.

1 Småt og højt

I byer bygger man småt og i højden. En nybygget etagebolig er ifølge Danmarks Statistik gennemsnitligt på omkring 90 kvadratmeter, mens det for et parcelhus er 205 kvadratmeter. De mindre boliger begrænser behovet for klimabelastende byggematerialer.

2 Sparer plads

I byer bor man på meget lidt plads. Gennemsnitskøbenhavnerens kvadratmeterforbrug er ifølge Danmarks Statistik på 40 kvadratmeter, mens det er 53 kvadratmeter for gennemsnitsdanskeren. Byboer kræver derfor mindre energi per næse til opvarmning, og overskudsvarme kommer til dels overboen til gode.

3 Nemmest at cykle

I byer lever man tæt. Det begrænser transportbehovet og dermed udledningen af klimaskadelige gasser, og derfor cykler cirka hver anden københavner til arbejde eller uddannelse. Det findes ikke tilsvarende andetsteds i Danmark.

4 Man deler

I byer er man fælles om det meste. Her bruges ressourcer som for eksempel busser, legepladser og rør til vand og varme mange gange af mange mennesker. Det er bedre, end hvis hver enkelt borger anskaffer sin egen bil eller opfører sit eget gyngestativ i haven.

5 Mere plads til natur

I byer optager tusindvis af mennesker meget lidt plads. Det gør det nemmere at friholde arealer andre steder i landet til store og sammenhængende naturområder, hvor biodiversiteten kan genoprettes.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark fortæller

Bredt flertal indgår landbrugsaftale med bindende klimamål

Annonce