Annonce
Nørrebro

Debat: Husk landdistrikterne i den grønne omstilling

Debat: Vi opholder os 90 procent af tiden i vores bygninger. De har betydning for vores sundhed, evne til at koncentrere os, udgifterne til energi og det samlede klimaregnskab. Derfor er bygninger afgørende for vores velfærd. Desværre er der ikke de samme muligheder overalt i landet, hvor bygningerne i landdistrikterne generelt har lavere energistandard. Det hænger sammen med økonomien i kommunerne, befolkningssammensætningen, rådighedsbeløbet og ikke mindst lånemulighederne for den enkelte boligejer. Det skal laves om.

Bendt Bendtsen
Steffen Damsgaard. Pressefoto

Det er i grunden et paradoks, at der ikke energirenoveres i endnu højere grad: En tredjedel af energiforbruget i bygningerne kan spares væk gennem økonomisk rentable investeringer. Bygningerne står for 40 procent af landets energiforbrug (der endnu primært kommer fra sort energi), og der er derfor meget at hente på den grønne dagsorden.

Det er et af de områder i den grønne omstilling, der samtidig er en god forretning. Det burde være som at samle pengesedler op fra gaden, men det sker ikke i tilstrækkeligt omfang. Det skyldes blandt andet strukturelle forhindringer, hvor lånemulighederne for boligejerne i landdistrikterne er væsentligt ringere end i større byer.

Annonce

Derfor er det positivt, at regeringen i sin klimahandlingsplan fra december 2020 har skrevet ind, at der skal ses på lånemuligheder til energieffektiviseringer til de borgere, der har vanskeligt ved at skaffe finansiering i banken. Det kunne være gennem en målrettet statslig lånepulje. Eller ved at gøre det muligt at opspare håndværkerfradraget over en årrække og dermed bane vejen for renoveringer i større skala.

Det vil give borgerne i landdistrikterne mulighed for at øge komforten, boligens værdi og spare på varmeregningen, der er stor i et dårligt vedligeholdt hus. Det samme gælder for kommunale bygninger. På sigt bør energirenoverede bygninger, hvor der er bedre stand og bedre driftsøkonomi, også i landdistrikterne have en højere værdi og dermed være nemmere at omsætte ved handel.

I skoler er det afgørende med godt indeklima, der forbedrer koncentration og indlæring. Undervises eleverne i skoler med dårligt indeklima, viser en undersøgelse fra DTU, at der ryger, hvad der svarer til et års undervisning i løbet af en folkeskolegang. Det er markant og skader mulighederne for børn i skoler, som er dårligt vedligeholdt.

Her er der et efterslæb i særligt landdistrikterne, hvor landdistriktskommuner trods effektiv drift har færre ressourcer, og hvor budgetterne er stramme. Hvis politikerne på Christiansborg virkelig mener det, når de taler for et Danmark i balance og med større sammenhængskraft, bør bedre, sundere og mere klimavenlige boliger, skoler, plejehjem og andre vigtige bygninger være en topprioritet i Folketinget.

Vi har brug for en renoveringsbølge, der skyller ind over hele landet. Det vil forbedre velfærden, økonomien for borgere og kommuner og bidrage til at nå i mål med Danmarks ambitiøse klimamålsætninger.


Klimavenlige boliger, skoler, plejehjem og andre vigtige bygninger bør være en topprioritet.

Fra debatindlægget
Annonce
lokalmiljøet står sammen

3900 har delt nødråbet på Facebook: Nu er der fornyet håb for slagter-Jørgen

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Inspiration

Søren sælger genbrug, der skal være til at betale: - Her finder du alt godt fra havet

Nørrebro For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Nørrebro

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej på Nørrebro: Her skal du løfte foden fra speederen

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Nye regler på vej

3 timers gratis parkering på vej i stort Østerbro-område: Men så går den heller ikke længere

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Nørrebro For abonnenter

Boligmarkedet: Her er Nørrebros nyeste bolighandler

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Annonce