Annonce
Jorden er giftig

Giftig legeplads har ligget øde i 1,5 år - men nu er løsningen fundet: Her er de længe ventede planer

Så kan nørrebroerne snart besøge ByOasen igen. Foto: Andersen Jensen
Så kan Nørrebroerne se frem til snart at få ByOasen tilbage. Forvaltningen har nu modtaget et bud, der ikke overstiger budgettet.

ByOasen har været meget omdiskuteret her på Nørrebro.

I november 2020 oplyste Teknik- og Miljøforvaltningen, at jorden i ByOasen var giftig. Derfor måtte legepladsen og dyrefolden ikke benyttes. Siden da har ByOasen i De Gamles By stået øde hen. Dyrene er blevet flyttet til Hørsholmparken.

Jorden har været et samlingspunkt for mange på Nørrebro - et grønt område, som er en mangelvare i bydelen. Nørrebroerne har derfor været utålmodige for at få deres grønne samlingspunkt tilbage.

Annonce

Teknik- og Miljøforvaltningen udbød den 11. februar 2022 en entreprise om oprensning af det forurenede areal, der inkluderede den bemandede legeplads ByOasen samt efterfølgende genetablering.

De modtog tre bud, som ville betyde, at det endelige beløb ville lande på i alt 10,5-10,9 millioner kroner. Og det var eksklusivt uforudsete udgifter.

På grund af de stigende priser på materialer bliver der i hvert fald til en start taget nogle elementer ud af det oprindelige projekt, og det er selvfølgelig ærgerligt.

Teknik- og Miljøborgmesteren Line Barfod

Det betød endvidere, at der manglede 4-5 millioner kroner for at kunne realisere det projekt, som er blev præsenteret for Nørrebro Lokaludvalg den 13. oktober 2021.

Ifølge Teknik- og miljøforvaltningen skyldes de dyre priser den aktuelle markedssituation med generelle prisstigninger på anlægsområdet.

Justeringer af projektet

Den 7. april 2022 holdte Forvaltningen forhandlingsmøder med de tre bydende entreprenører, hvor der blev drøftet justeringer af projekter.

Forvaltningen modtog så med baggrund i forhandlingsmøderne nye bud. Her valgte de så Scheller, Hougaard & Petersen A/S (SHP) bud, som kunne realiseres indenfor den afsatte projektøkonomi.

Det glæder Teknik-og Miljøborgmesteren

- ByOasen er – som navnet så fint peger på – en oase for både børn og voksne, midt på Nørrebro. Det er helt unikt, og derfor er jeg også rigtig glad for, at der nu er landet en aftale, så vi kan få renset den forurenede jord op. På grund af de stigende priser på materialer bliver der i hvert fald til en start taget nogle elementer ud af det oprindelige projekt, og det er selvfølgelig ærgerligt. Med den plan, som forvaltningen har lagt op, kan både børn og voksne og dyr forhåbentlig være tilbage og få sensommeren med, siger Teknik- og Miljøborgmester fra Enhedslisten Line Barfod.

Hvilke elementer er så taget ud af det oprindelige projekt?

Forvaltningen oplyser, at det har været nødvendigt at gennemføre justeringer i projektet for at tilpasse det til den afsatte bevilling.  De tilkøb, der kan komme på tale, følger herunder i uprioriteret rækkefølge. De vil blive prioriteret sammen med De Bemandede Legepladser, hvis det vurderes, at der vil blive råd til ét eller flere af elementerne.

Her er elementerne, som vil kunne tilkøbes efter rensningen og genetablering af ByOasen, hvis der er midler til det:

 • Flisebelægning (chaussesten under bænke og holmegårdsten på forplads)
 • Øget antal cykelstativer
 • Balancesti
 • Udekøkken
 • Siddemøbler
 • Legeredskaber (blandt andet klatretræer, svævebane, herunder faldgrus, bukkebrusebro)
 • Bålkøkken
 • Stolper for solsejl
 • Kvashegn
 • Beplantning
 • Pergola (på stiareal og i hønsefold)
 • Gedelæ
 • Vandposter
Annonce

Hvad er tidsplanen?

Så er spørgsmålet, hvornår Nørrebroerne igen kan benytte ByOasen.

I uge 18 vil der blive afholdt et projekt-gennemgangsmøde. Det er forvaltningens forventning, at der hurtigt etableres en byggeplads, og at anlægsarbejdet så igangsættes.

Anlægsarbejdet forventes afsluttet sidst på sommeren 2022 med undtagelse af enkelte udskudte arbejder, herunder begrønning i træer, buske og lignende, som vil finde sted til efteråret.

Annonce
Inspiration

Søren sælger genbrug, der skal være til at betale: - Her finder du alt godt fra havet

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej på Nørrebro: Her skal du løfte foden fra speederen

Nørrebro For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Nørrebro

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

Nye regler på vej

3 timers gratis parkering på vej i stort Østerbro-område: Men så går den heller ikke længere

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Nørrebro For abonnenter

Boligmarkedet: Her er Nørrebros nyeste bolighandler

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Annonce