Annonce
Debat

Fodboldklub er kede af naboers reaktion på ny fodboldbane

- Vi er rigtig kede af, at den kommende bane har fået så negativt et omdømme blandt nogle af vores naboer, skriver Nørrebro United. Foto: Nørrebro United

Debat: I Nørrebro United ønsker vi os en fodboldbane, som kan skabe liv i vores bydel, og som kan samle nørrebroerne på tværs.

Vi bliver glade og stolte af at se den eksisterende bane i Nørrebroparken være fuldt belagt af os, andre fodboldklubber, skoler, fritidsordninger og en masse selvorganiserede året rundt. Det både til fodbold og meget anden leg.

Vi ønsker, at parken i fremtiden skal kunne rumme endnu flere forskellige aktiviteter og særligt de gode fællesskaber for børn og unge, som vi har pligt til at etablere.

Annonce

Vi er rigtig kede af, at den kommende bane har fået så negativt et omdømme blandt nogle af vores naboer, og vi ærgrer os over, at Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet har indgivet en klage, der udsætter anlæggelsen af banen, og som samtlige partier i Borgerrepræsentationen vedtog med stemmerne 53 for og 1 imod.

Vi ser ligesom mange andre også meget gerne, at Nørrebros parker får en højere biodiversitet, og at flest mulige kan bruge vores relativt begrænsede grønne områder, og vi vil meget gerne indgå i en konstruktiv dialog omkring en park, der tager højde for det meste. Dog mener vi, at noget af kritikken af banen går til sagen på skæve præmisser. Vi vil gerne fremlægge sagen fra Nørrebro Uniteds perspektiv.

Vi mener, at børn har ret til et fritidsliv understøttet af dedikerede, lokale frivillige.

Nørrebro United

Vi mener stadig grundlæggende det samme, som vi skrev i vores udmelding for cirka et år siden, nemlig at vi som voksne på Nørrebro har en pligt til at etablere gode fællesskaber for børn.

Nørrebro Uniteds motto er 'lokal og social', fordi det vigtigste for os er, at alle børn, uanset baggrund og forældreressourcer, kan få et tilbud om et godt og stærkt fællesskab. Vores formål er at skabe en forening, der binder folk sammen på tværs af sociale skel, køn, alder, kultur og så videre.

Vi mener, at børn har ret til et fritidsliv understøttet af dedikerede, lokale frivillige. Vi mener, at vi har en pligt til at skabe rammer, hvor børn kan mødes i sunde fællesskaber på tværs uden for institutionslivet og ude i byens rum.

Vi synes, det er vigtigt, at børn kan møde og kender tilgængelige voksne uden for kommunal åbningstid. Det er vigtig for alle børn, men særligt oplever vi, at børn med lavere forældreopbakning i fritidslivet har stor gavn af at kunne gå til andre omsorgs-voksne. Vi kan se, hvordan fodbold for nogle børn bliver anledningen til at færdes i parken og at have et fritidsliv uden for baggården.

Vi kan se, at de dele af parken, der i forvejen er fodboldbane, er dem med allermest trængsel året rundt. Vi oplever dagligt, hvor glade børnene i Nørrebro United er for de få fodboldkvadratmeter, der er på Nørrebro.

Vores meget begrænsede faciliteter – to fodboldbaner til 80.000 indbyggere (40.000 per bane) – stiller os i helt andre situationer end det øvrige København med omkring 2.400 indbyggere per bane eller Esbjerg, som til sine 80.000 indbyggere har i omegnen af 140 baner (regnet ud fra Københavns Kommunes tal fra 2008).

Derfor ved vi godt, at vi ikke skal lave et fodboldtilbud, der skal konkurrere med de sportsligt bedste klubber, for så skulle vi holde en masse børn uden for fællesskabet – og det er stik imod vores værdier.

Nørrebro United er startet i 2008. Dengang var der ingen fodboldbaner eller tilbud om organiseret fodbold på Nørrebro. Dengang oplevede vi også en relativt stærkt orkestreret lokal modstand imod en decideret fodboldfacilitet. I dag er klubbens medlemstal vokset til 1899 fordelt på alle aldersgrupper. For piger og drenge under 19 år er medlemstallet 1257, heraf er 90 procent bosat på Nørrebro.

Vi er blevet Danmarks største børne- og ungdomsfodboldklub – der er altså et kæmpe uforløst lokalt behov. Ultimo oktober i år havde vi 499 børn og unge på ventelisten, og årsagen hertil er mangel på banetider i bydelen. De nuværende baner er fuldt booket. Vores voksenmedlemmer fylder banerne fra klokken 20 til 22 mandag til torsdag – også på vinter- og efterårsaftener.

I 2021 har vi startet omkring 500 børn og unge op på nye hold ud fra forventningen om, at den nye bane snart ville stå klar. Vi kommer altså til at mangle plads, og vi bliver meget pressede på at kunne tilbyde fodbold til nye børn.

Vi hører af og til som et argument imod banen, at man kan spille fodbold på græs. Det er ikke forkert, men problemet med at være så mange fodboldspillere på så små arealer er, at græsset vil blive ødelagt på få uger. Vi mener altså, at det er fornuftigt og nødvendigt at indrette særligt robuste områder til fodbold for at kunne holde fodbolden samlet på mindre arealer.

Samtidig køber vi ikke argumentet om, at en kunstgræsbane ikke kan bruges til andet end fodbold. Man kan sagtens arrangere filmvisninger, loppemarkeder, festivaler og så videre på en kunstgræsbane – på nogle områder er slidstyrken helt sikkert en fordel. Derfor ser vi også gerne, at banen integreres i den øvrige park.

Som fodboldklub med fokus på at skabe et godt liv for børn og unge er bæredygtighed også vigtigt for os. Vi ser derfor også gerne en facilitet uden gummi-granulat, og vi ser gerne, at man tænker beplantning ind omkring banen.

Vi mener i øvrigt sagtens, at man kan være mere ambitiøse på naturens vegne end at kæmpe for en slået græsplæne. Vi vil også gerne have sommerfuglebuske og slyngplanter eller andet, der kan understøtte plante,- insekt- og fuglelivet i Nørrebroparken.

Vi vil gerne have banen så integreret i den øvrige park som muligt – vi vil gerne have, at forældre, søskende og andre eventuelle interesserede kan følge med i træningen, samtidig med at de nyder den øvrige parks herligheder.

Vi vil meget gerne igangsætte en dialog med relevante aktører som for eksempel politikere, Miljøpunkt Nørrebro, Nørrebro Lokaludvalg og naboer omkring, om hvordan spillefladen bedst integreres i parken med højest mulig biodiversitet, bedst mulig anvendelse og sammenhæng med den øvrige park.

Sådan en dialog tror vi på er det bedste – både for Nørrebros børn, for biodiversiteten og for naboskabet.

Annonce
Børneliv

Far om udskældt institution: Jeg har fuld tiltro til pædagogerne

Nørrebro

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Spørg os

Jens er overrasket: Så mange parkeringslicenser er der udstedt på Nørrebro

Børneliv

Psykolog: Omsorgssvigt i daginstitutioner kan have fatale konsekvenser

Nørrebro

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Miljø

Nyt initiativ: Opgør med sindssyg forbrugsfest

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Byudvikling

Stor totalrenovering tæt på Nørrebro Station

Byudvikling

Almen alliance vil befri Nørrebro

Kultur

På Nørrebro bor Danmarks Dan Brown

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Corona

Her kan du få hurtigtest og PCR-test tættest på Nørrebro

Byudvikling

Så er der nyt om S-skiltet på Nørrebro Station

Annonce