Annonce
Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Efter otte timers fotokatalytisk behandling, bliver der nu 30% mindre luftforurening ved Nørrebro Park Skole. Fotos: Michael Humle.
Skolebørnene på Nørrebro Park Skole kan nu indånde renere luft, efter at 3.000 kvadratmeter asfalt og fliser er blevet behandlet med fotokatalytisk væske.

Først blev de 3.000 kvadratmeter fortov, fliser og asfalt renset godt og grundigt, og derefter fik de en grundig fotokatalytisk behandling af firmaet Photocat, der havde vundet projektet i Københavns Kommune.

En særlig væske påføres fliserne, og udsættes derefter for UV lys - og vupti; luften renses! Og det fortsætter i flere år.

Børnene og andre borgere i nabolaget frigøres på grund af den behandling fra en årlig påvirkning af mindst 60 kilo NOx og andre skadelige forhold forårsaget af luftforurening.

Annonce

Man kan ikke se NOx, men avanceret måleudstyr gør det muligt at undersøge og måle luftkvaliteten før og efter behandlingen.

Mindsker forurening med op til 30%

- Efter påføring af den fotokatalytiske væske kan du ikke se den. Det er den teknologisk avancerede, men alligevel usynlige hjælper, der mindsker forurening med op til 30%, forklarer Photocats CTO, Henrik Jensen til NørrebroLIV, og fremhæver samarbejdet med skolen som en rigtig god oplevelse da behandlingen stod på i otte timer .

Mette Annelie Rasmussen (RV) fra Københavns Borgerrepræsentation har slået på politisk tromme for implementering af fotokatalytiske overflader i mange år. Og derfor fulgte hun med og tilbragte et par timer med at se processen ved skolen. Et arbejde der foregik en søndag, uden skolebørn.


Jeg er selv opvokset i København og har cyklet rigtig mange gange gennem Jagtvej som er meget trafikkeret og til tider kan man lugte den bilos i luften man indånder, hvilket er lidt uhyggeligt

Frederik Holberg, Photocat


- Jeg er glad for at se hastigheden fra beslutningstagning til implementering. Det er kun for to måneder før, at vi besluttede at gennemføre projektet. Jeg synes, det viser den øgede vilje til at handle og håndtere miljøudfordringer. Fotokatalytiske løsninger er en blandt mange bestræbelser, vi vil gennemføre i de kommende år. København er blandt de frontløbere, der tager dristige klimaforanstaltninger for en sundere og mere bæredygtig fremtid, og dette projekt er et eksempel på, hvordan vi bevæger os fremad, siger Mette Annelie Rasmussen til NørrebroLIV.

Annonce

50 kvadratmeter snupperét kilo NOx

Photocats væske kan med 50 kvadratmeter, reducere luftforureningen, med ét kilo NOx. Dette kan sammenlignes til at fjerne luftforurening fra en euroklasse 5/6 bil der kører 16.000 km om året. Væsken har en lang holdbarhed og derfor vil væsken fjerne luftforurening på Jagtvej de næste mange år, fortæller Frederik Holberg fra Photocat.

- Jeg er selv opvokset i København og har cyklet rigtig mange gange gennem Jagtvej som er meget trafikkeret og til tider kan man lugte den bilos i luften man indånder, hvilket er lidt uhyggeligt. København skal være en ren by og med så mange cyklister, så håber jeg at denne teknologi vil blive spredt ud over flere store veje i København.

Hvad er fotokatalyse?

Fotokatalytisk behandling er, når titandioxid (TiO2), der påføres en overflade, absorberer UV-lys. Når dette sker, produceres hydroxid (OH *), som fungerer som et stærkt oxidationsmiddel. Hydroxidet vil omgive og ødelægge de farlige luftforurenende stoffer og organiske stoffer: Kvælstofoxider (NOx), VOC'er. Disse skadelige forurenende stoffer og bakterier opløses derefter og omdannes til nitrat (NO3−), vand (H2O) og kuldioxid (CO2) og frigives i omgivelserne uden at skade.

- Fotokatalytiske løsninger er en blandt mange bestræbelser, vi vil gennemføre i de kommende år. København er blandt de frontløbere, der tager dristige klimaforanstaltninger for en sundere og mere bæredygtig fremtid, og dette projekt er et eksempel på, hvordan vi bevæger os fremad, siger Mette Annelie Rasmussen (RV) der så med fra sidelinjen, da asfalten og fliserne fik en tur.
Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Nørrebro

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling

Hvem på rådhuset har Nørrebros ryg: Gigantisk Diabetes Center indtager De Gamles By og grønne kvadratmeter

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Det sker

Rookie Runners: Løb og fællesskab på Nørrebro med plads til alle

Politik

Håb for naboerne til De Gamles By: Muligt flertal vil inddrage borgerne på ny

Alarm 112

Tre biler på Nørrebro i København blev ramt af skud

112

Flere skud affyret på Nørrebro i aftes: Politiet søger vidner

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Byudvikling

Borgmester om jernbane: Den er en massiv barriere

Trafik

Nødvendigt asfaltarbejde på Bispeengbuen: Det betyder det for dig

Samfund

Fond havde 1,35 mio. kr. i ubrugte tilskudsmidler: Pengene er betalt tilbage

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Annonce