Annonce
Børneliv

Knust mor: Vuggestue gjorde mit barn til aggressiv maskine

Maria valgte at tage sit barn ud af Titanrosen efter flere alarmklokker begyndte at ringe. Hun kunne til sidst ikke kende sin søn. Foto: Scanpix/Kasper Løjtved
Maria oplevede en adfærdsændring hos sin søn. Nu mener hun, at omsorgssvigt og uacceptabel adfærd var årsagen. Institution kan ikke genkende anklagerne.

På en café på Nørrebro sidder Maria. Hun fortæller fattet om de oplevelser, hun og familien har haft gennem sønnens første otte måneder af hans vuggestue-tid.

Jo længere hun kommer ind i fortællingen, desto mere står smerten malet i hendes ansigt. Hun fortæller, hvordan hun gang på gang overså sønnens råb om hjælp. Tårerne begynder at triller ned ad kinderne på hende.

Der er tale om et barn, som startede i institutionen Titanrosen på Nørrebro i en alder af 10 måneder. Der gik ikke lang tid fra han startede, til han ifølge moren begyndte at udvise en uhensigtsmæssig adfærd. Han blev aggressiv og udadreagerende i en sådan grad, at det var svært for familien til sidst at tage på legeplads.

Annonce

Maria og hendes mand beretter, at de tre til fire gange om ugen nemt kunne hentede deres søn med gammel lort i bleen - lort der havde fået lov at sidde så længe, at der var dannet skorper afløst af grimme sår på den lille barnenumse. De beretter om aggressiv adfærd - særligt en episode har sat sig fast hos parret. Her observerede Marias mand, en pædagog rive deres søn fra et andet barn med ordene 'så må du sidde her og du må sidde der', hvorefter deres søn blev spændt fast i en klapvogn, så kan ikke kunne reagere og komme nogen steder. Der var han 11 måneder. Maria fortæller, at hun flere gange har hentet sønnen kl.15.30, hvor han stadig lå i lur-krybben. Her lå han vågen og alene.

- Jeg skammer mig over, at jeg overså et så groft omsorgssvigt. Hvorfor reagerede jeg ikke noget før, når jeg nu kunne mærke, at noget var så gruelig galt. Vi kunne ikke kende ham. Alt lys og gnist i hans øjne forsvandt - og på billeder fra institutionen sad han tom i blikket. Han var ikke længere den glade dreng, vi kendte, fortæller Maria og tilføjer, at sønnen ofte vågnede om natten og var bange, rystede og skreg.

I denne artikel er hun anonymiseret, da hun frygter, at hendes medvirken kan påvirke nuværende og fremtidige arbejdsforhold i Københavns Kommune.

Den største tillidserklæring

Når man som forælder sender sit barn i vuggestue, er det med en formodning om, at ens barn bliver passet på og får kærlighed og omsorg i de mange timer, det er afsted.

Jeg måtte lyve om morgenen, når vi skulle afsted, fordi han ikke ville i vuggestue. Jeg måtte sige, at vi skulle ud og kigge på busser.

Maria

Det var også med den antagelse, at forældreparret hver dag sendte deres etårige søn afsted til Titanrosen. Også selvom han hver morgen havde en stærk reaktion.

- Først troede jeg, at det blot var en reaktion på indkøringen, at omvæltningen, fra at vi havde gået og hygget os i tosomhed til vuggestuelivet, var en stor mundfuld, men det blev tydeligt for mig, at det ikke var tilfældet, siger Maria og fortsætter:

- Jeg måtte lyve om morgenen, når vi skulle afsted, fordi han ikke ville i vuggestue. Jeg måtte sige, at vi skulle ud og kigge på busser. Han endte med at smadre flere fjernsyn og andet i lejligheden i affekt. Nu er jeg ikke i tvivl om, at han flere gange prøvede at fortælle mig, at han ikke havde det godt.

NørrebroLIV har været i kontakt med endnu en tidligere forældre, som bekræfter det de mener er omsorgssvigt.

Annonce

Afviser kritik

Områdechef Mikala Jørgensen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen på Nørrebro/Nordvest, har fået forelagt Marias anklager. Hun udtaler i en mail:

- Det er voldsomme anklager, som vi tager meget alvorligt. Men vi kan ikke genkende hverken de konkrete forløb eller det billede, som her tegnes af den pædagogiske praksis. Medarbejderne føler sig urimeligt anklaget. Den pædagogiske tilsynsrapport viser en god institution i positiv udvikling, som aldrig har fået en alvorlig anmærkning. Der har været en enkelt episode for fire år siden, hvor et barn blev hevet i armen. Det blev påtalt, og siden har der ikke været påviste eksempler på uacceptabel adfærd. Mailen fortsætter:

- I alt har vi de seneste tre år fået bekymringshenvendelser fra tre personer, en tidligere medarbejder og to tidligere forældre (som hverken er Dorte eller Maria, red). Disse henvendelser blev undersøgt, men der var ikke eksempler på den adfærd, som de anonyme kilder nu beskriver. Hvis vi var blevet bekendt med overgreb, ville vi reagere med det samme. Hvis man har den adfærd, der her beskrives, skal man ikke arbejde med børn, slår områdechefen fast.

Annonce

Retter skarp kritik

Den markante adfærdsændring forældreparret oplevede hos deres søn var overraskende og voldsom. Deres søn gik fra at være en glad og afbalanceret dreng, motorisk stærk og med krudt i, til ifølge moren at blive en lille aggressiv maskine, som umotiveret kunne overfalde andre børn.

Forældreparret er ikke i tvivl om, at den markante ændring i sønnens adfærd er kommet på baggrund af en gennemsyrende dårlige stemning og manglende omsorg, og hun retter derfor skarp kritik af daginstitutionen Titanrosen.

- Jeg måtte til sidst gå ned i tid på mit arbejde for at kunne hente ham tidligere. En dag kom en pædagog sågar hen til mig og sagde, at hun synes, jeg skulle få mit barn væk fra institutionen, for det var hendes klare overbevisning, at han mistrivedes. Der vågnede jeg op, fortæller Maria.

Hvorfor tog du ikke dit barn ud af institutionen?

- På det tidspunkt havde vi allerede været i dialog med stue-pædagogerne, som tegnede et helt andet billede af min søn. Her blev fremstillet et glansbillede af en aktiv og glad dreng, hvilket medvirkede til, at jeg begyndte at tvivle på mine observationer, svarer hun og fortsætter:

- Når jeg kigger tilbage, irriterer det mig grundlæggende, at jeg begyndte at tvivle. Men jeg tror ganske enkelt, at jeg var bange for, at hvis jeg blev ved med at adressere min undren og utilfredshed, så ville det få repressalier for min søn, for jeg havde jo spurgt ind til hans trivsel flere gange og fået svar, siger Maria.

Annonce

Vuggestue flugt

Efter otte måneder besluttede forældreparret at melde deres søn ud af vuggestuen. Efter tre uger i en ny Nørrebro-institution fik parret deres gamle dreng tilbage. En glad dreng.

Det har fået parret til at stille spørgsmålstegn ved Titanrosens pædagogik og metoder.

NørrebroLIV har spurgt autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi, Lone Hygum, om det kan passe, at et barn, der smadrer fjernsyn og er meget udadreagerende, kan blive normalt igen allerede tre uger efter det er skiftet til en ny institution.

Hun udtaler:

- Det kommer an på, hvor voldsomt det har været, hvor længe barnet har været i det, og om der er voksne det nye sted, der kan hjælpe barnet videre, svarer Lone Hygum og fortsætter:

- Hvis barnet har en stabil og god base, vil de fleste børn kunne klare det, hvis de ikke har været i det i mange år, svarer Lone Hygum afsluttende.

Sådan gjorde vi

Efter at være blevet kontaktet af Irena, som rettede kritik af institutionen Titanrosen, gik NørrebroLIV i gang med at undersøge, om andre havde samme oplevelser.

Her fik vi kontakt til flere ansatte - nuværende og tidligere samt forældre som kunne fortælle samme historie uafhængigt af hinanden. I den forbindelse er NørrebroLIV er kommet i besiddelse af dokumenter og korrespondancer mellem forvaltningen og de tidligere medarbejdere. Redaktionen er ligeledes bekendt med andre dokumenter og udtalelser fra tidligere og nuværende ansatte samt forældre, der understøtter beskrivelser og hændelser, som flere nuværende og tidligere medarbejdere har underbygget.

Vi har via en aktindsigt (2019-2020) forsøgt at afdække om der var flere bekymringshændelser. Her har redaktionen modtaget dokumenter vedrørende to forældre, der var bekymrede for deres barns trivsel. En forælder ønsker sågar skærpet tilsyn. Det afviser forvaltningen dog ifølge aktindsigten.

De to kilder som er en del af aktindsigten er ikke de samme to forældre, som NørrebroLIV har været i kontakt med, på trods af at de fortæller at de også har rettet henvendelse til ledelsen.

Inden udgivelse har forvaltningen modtaget samtlige anklager fra vores kilder - de fleste som citater, så de har haft mulighed for at forholde sig til nævnte anklager i sagen.

Ifølge aktindsigten er der ikke indberettet nogle magtanvendelser.

I aktindsigten fik vi afslag i korrespondance mellem ledelse og pædagogisk konsulent efter offentlighedsloven.

Vi fik også afslag på aktindsigt i korrespondance mellem pædagogisk konsulent og personale, da der er tale om interne arbejdsdokument efter offentlighedsloven.

Vi har desuden forsøgt at få kontakt med forældre, der på nuværende tidspunkt har børn i Titanrosen. Dette gjorde vi, for at få dem til at forholde sig til de påstande, vi også har fremlagt for forvaltningen. Ingen af de forældre, vi har været i kontakt med, kan nikke genkendende ti kritikken.

Annonce
lokalmiljøet står sammen

3900 har delt nødråbet på Facebook: Nu er der fornyet håb for slagter-Jørgen

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Inspiration

Søren sælger genbrug, der skal være til at betale: - Her finder du alt godt fra havet

Nørrebro For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Nørrebro

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej på Nørrebro: Her skal du løfte foden fra speederen

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Mad og drikke

Populær restaurant lukker efter 7 år på Nørrebro: Nu kan du gøre et kup og købe deres ting

Nye regler på vej

3 timers gratis parkering på vej i stort Østerbro-område: Men så går den heller ikke længere

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Nørrebro For abonnenter

Boligmarkedet: Her er Nørrebros nyeste bolighandler

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Annonce