Annonce
Nørrebro

Ny vestkyst-krimi er uspændende og fyldt med klicheer: - Som en langsom lydbog tilsat levende billeder

Den dansk-tyske drabsefterforsker Thomas (Carsten Bjørnlund) og den danske undercover-ekspert Helene (Marie Bach Hansen) skal opklare mordet på en surfer. Foto: Henrik Ohsten/TV 2
"Hvide Sande" er en uspændende omgang fyldt med ord og klicheer. Det er uudholdeligt, at små samfund igen bliver skildret som arnested for fåmælthed, hængebug og svindel.

Snak snak snak. Som de dog taler. Der bliver sat ord på den ene banalitet efter den anden i TV 2's nye krimiserie "Hvide Sande", der er som en langsom lydbog tilsat levende billeder.

Ked- og langsommelighed er dog ikke seriens eneste problem.

Vi er, som titlen antyder, i Hvide Sande. Her er en tysk surfer året inden blevet myrdet, og nu sender Tyskland en tysk-dansk politimand, Thomas, op til surferparadiset, hvor han sammen med den danske politiagent Helene skal foregive at være et ægtepar på jagt efter arbejde. I virkeligheden skal de to opklare mordet ved at komme ind på livet af lokalsamfundet.

Annonce

De finder den ene kliche efter den anden. Vestjyder skildres igen som fåmælte, halvsure, svindlende og til tider ubehøvlede.


De finder den ene kliche efter den anden. Vestjyder skildres igen som fåmælte, halvsure, svindlende og til tider ubehøvlede.

Uddrag af anmeldelsen


Modne folk i mindre lokalsamfund skal igen lægge krop til hængebug og hængepatter og danse linedance, mens ungdommen kører ulovligt ræs. Det meste af det er der ikke noget i vejen med, men provinsen og de mindre samfund - der bor cirka 3000 i Hvide Sande - er mere mangfoldige, end denne serie lægger op til.

Også Thomas og Helene er omvandrende klicheer. Hun er for eksempel den smukke blondine, der kan dreje hovedet på mænd, når der er brug for det, og han er den overkorrekte og stive tysker.

Giraffer på savannen

De to politifolk er seriens absolutte hovedpersoner. Bipersonerne er som en spildt kop kaffe, vi aldrig fik lov at smage på. De bliver uvedkommende, for vi kan ikke mærke dem - ligesom vi som seere er helt ligeglade med den myrdede, for ham kendte vi heller ikke. Resultatet er en serie uden nerve.

Seriens Helene, spillet af Marie Bach Hansen, på stranden for at skygge en person. Foto:  Martin Dam Kristensen/ TV 2

Imens trækkes handlingen så langt ud, at den næsten går i stykker. De situationer, som kunne være spændende, ender også for det meste som ufrivilligt komiske. Som når politiagenterne skygger folk - hvilket de ofte gør - og er cirka lige så usynlige som giraffer på en flad savanne. Det er ubegribeligt klodset.

Resten af politiarbejdet er noget med at overhøre samtaler og ramle ind i den ene usandsynlighed efter den anden. Og bagefter tale om det med makkeren og skære opklaringen ud i pap for hinanden og os seere.

Det er ikke skuespillernes skyld. Carsten Bjørnlund som Thomas og Marie Bach Hansen som Helene har god indbyrdes kemi. Den mærker vi især i de passager, hvor der er humor med genkendelige udfordringer. Som når de mundhugges på trods af en akavet og gensidig tiltrækning. Den underliggende romance og humoren omkring den er seriens højdepunkt.

Annonce

Molly er en stjerne

Et andet, mindre højdepunkt har fire ben og er en gul labrador ved navn Molly, som er aldeles bedårende - og exceptionelt godt begavet. Den forstår menneskesprog, og selv Disney havde ikke kunnet finde en dygtigere hunde-stjerne. Nuttede Molly er langt ude, men en gevinst alligevel.

Det tredje og sidste højdepunkt er Hvide Sande selv. Smukke, smukke Hvide Sande. Alene introfilmen til serien "indfanger" det vestjyske, maritime landskab så betagende, at man får lyst til at koble en printer på tv'et for at hugge billederne til vægdekoration.

Introen understøtter, at vi her har at gøre med den slags krimi, hvor lokaliteten skal skildres så idyllisk som muligt. Vi kender det fra "Sommerdahl"-seriens Helsingør, fra engelske krimier og svenske skærgårdsdramaer. Desværre for Hvide Sande ender den som en smuk kulisse befolket af klicheer.

Det er forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der har skabt "Hvide Sande". De er også kendt under det fælles og succesrige forfatterskab A.J. Kazinski.

Her løber anstrengelserne ud i sandet og forsvinder uden aftryk ved førstkommende bølgeskvulp.

"Hvide Sande" - serie i otte afsnit. TV 2 hver mandag. Kan også ses på TV 2 Play. Medvirkende bl.a. Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen, Bodil Jørgensen, Jesper Asholt, Camilla Bendix og Bjarne Henriksen. Tilde Harkamp er konceptuerende instruktør.

Denne anmeldelse baserer sig på de fire første afsnit.

Hvide Sandes fyr i natten. Foto: Martin Dam Kristensen/TV 2
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Cirkusrevyen skruer bissen på

Annonce