Annonce
Samfund

Overrasket overborgmester: Frivillige kræfter gør en uvurderlig indsats for Nørrebro

Reda M’Barek fortæller Lars Weiss om de tiltag, som , som Street Society og Street Under Buen gør for lokale unge, for at holde dem væk fra gaden. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Overborgmester Lars Weiss har været på en tur rundt på Nørrebro i forbindelse med den forestående årlige tryghedsmåling. Et besøg som skabte begejstring og overraskelse undervejs.

En tur gennem Nørrebroparkens grønne område og videre over til Lundtoftegades gule mursten for til sidst at søge ly for regnen under Bisbeengbuen. Turen her skulle give overborgmester Lars Weiss et billede af, hvordan Nørrebro har udviklet sig og hvilke tiltag, der er gjort for at sikre et mere trygt Nørrebro. Turen var planlagt i forbindelse med den årlige tryghedsmåling, som udkommer hvert år i juni.

Det var nærbetjente, der indledte turen med en fortælling fra området omkring Nørrebroparken - en fortælling om det arbejde de gør for at øge trygheden for besøgende i parken og i området omkring.

Overborgmesteren og Thomas Ahlburg fra Nærpolitiet Nørrebro-Østerbro fører an på turen gennem Nørrebro. Her blivertalt tryghed. Foto: Rebecca Veinø Johansen

- Vi har gjort og gør stadig en stor indsats mod hashsalget i Nørrebroparken. Her er mange børnefamilier, og det åbenlyse salg har tidligere skabt stor utryghed. Det er vi ved at komme til livs. Vi er blandt andet ved at få sat tv-overvågning op, har fået skåret buskadset ned mange steder og belysningen i parken er også øget. Det er vores klare opfattelse, at det har haft en stor effekt, også selvom man desværre nok aldrig kommer salget helt til livs, fortæller Thomas Ahlburg fra Nærpolitiet Nørrebro-Østerbro.

Annonce

Lundtoftegade

I Lundtoftegade mødte overborgmesteren boligsocial medarbejder Mette Nisgaard. Hun satte ham ind i, hvordan de i den tidligere ghetto bruger kunsten til at udfordre den gængse forståelse af Lundtoftegade og til at skabe bedre netværk og naboskab i området.

Boligsocial medarbejder Mette Nisgaard fra Lundtoftegade fortæller Overborgmesteren om, hvordan kunst er med til at give folk et andet syn på den tidligere ghetto. Foto: Rebecca Veinø Johansen

- Man skal ikke undervurdere den virkning, kunsten kan have i et kvarter som Lundtoftegade. Vi får samfundskunstnere til at udstille her, så folk udefra også kommer forbi kvarteret, og det gør en kæmpe forskel. Det betyder utrolig meget for folks selvværd og selvopfattelse at blive set som andet end en tidligere ghetto, men som et sted der er værd at opleve, siger Mette Nisgaard.

Et særligt fokus var turens endestation, hvor en noget overrasket og begejstret Lars Weiss fik øjnene op for, hvad der reelt sker under Bispeengbuen - og ikke mindst hvad frivillige kræfter er i stand til for at gøre Nørrebro til et bedre og mere trygt sted at være.

Annonce

Bispeengbuen

Under Bispeengbuen mødte Lars Weiss Alexander Stevns. En ung mand som har en gevaldig finger med i spillet, når man kigger ind i det liv, der er kommet under betonbroen fra 1972.

Lars Weiss overraskes over de ting, som en af hovedmændene, Alexander Stevns, bag Urban 13, kan fortælle. For det er ikke småting, som foregår under Bidpeengbuen. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Alexander Stevn og et par venner bød for fire år siden på pladsen under Bispeengbuen, da den blev sendt i udbud. De vandt udbuddet og stod der med 4000m2 - og ingen kommunale midler til at gøre en forskel. Alligevel fik de etableret sig og i dag finder man Urban 13 - en social økonomisk virksomhed under buen. Senere er der kommet kommunale midler til - både fra Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, og det har gjort en stor forskel.


Når jeg kigger på tiltaget under buen, så bekræfter det mig i, at der selv i udsatte områder godt kan være utrolige ressourcer.

Lars Weiss


For med Urban 13 har Nørrebro fået et åndehul med kulturarrangementer, koncerter, stand-up, sport, fællesskab og begejstring.

- Jeg er overrasket over, hvor mange tiltag der er i gang hernede - tiltag som drives af så mange frivillige kræfter. Det er virkelig berigende at se, og det begejstrer mig. Jeg synes, det er utroligt at opleve det arbejde og den energi, der er lagt i det - og endnu mere imponerende er det, hvad der er kommet ud af det. Det er et virkelig spændende sted - og bestemt en kilde til inspiration, siger Lars weiss.

Overborgmesteren mødte også Reda M’Barek, som tog ham med en tur gennem det store arbejde Street Society og Street Under Buen gør for unge for at holde dem væk fra gaden.  Der kommer mellem 50-100 unge hver dag for at kaste sig ud i en gang gade-fodbold eller basket. Lige nu modtager Street Society ingen kommunal støtte, men drives primært af frivillige kræfter.

Annonce

De rigtige rammer

Overborgmesteren lagde ikke skjul på, at det at komme ud og se hvad der virker og ikke virker, er noget som har stor indflydelse på hvordan budgetterne skal bruges.

- Når jeg kigger på tiltaget under buen, så bekræfter det mig i, at der selv i udsatte områder godt kan være utrolige ressourcer. Det viser mig, at hvis man skaber de rigtige rammer, så kan de virkelig få lov at blomstre, afslutter Lars Weiss

Når Lars Weiss modtager tryghedsmålingen i juni, er det hans klare forventning at tendensen over de senere år fortsætter mod en positiv udvikling og øgede tryghed på Nørrebro.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce