Annonce
Børneliv

Psykolog: Omsorgssvigt i daginstitutioner kan have fatale konsekvenser

- Hvis man observerede forældre agere, som I beskriver, overfor deres egne børn, så ville det betyde en underretning, udtaler autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi, Lone Hygum.
- Det I her har fremlagt, er fysiske overgreb, trusler og udskamning, udtaler autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi, Lone Hygum.

- Hvis en voksen blev udsat for det I beskriver, så ville man sige sit job op. Men de her børn kan ikke komme væk fra den situation, de oplever skræmmende og truende. De kan få et mærke resten af livet, udtaler autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi, Lone Hygum, og henviser til de situationer, som tidligere og nuværende medarbejdere i Nørrebro-institutionen Titanrosen beskriver i en række artikler på NørrebroLIV.

Her lyder anklagerne på uhensigtsmæssig adfærd, mangtanvendelse og omsorgssvigt overfor vuggestuebørn, som er blvet råbt ind i hovedet, blevet revet i armen og ignoreret ved gråd gennem længere tid.

Beskrivelser som også tidligere forældre uafhængigt af hinanden har fortalt til NørrebroLIV.

Annonce

Magtanvendelse og omsorgssvigt

Ifølge Lone Hygum kan en hverdag med omsorgssvigt få fatale konsekvenser for det barn, som oplever det.

Det er psykisk vold og terror, og det er forbudt i Danmark.

Lone Hygum, autoriseret psykolog og specialist i pædagogisk og klinisk psykologi.

- Barnet kommer til at tro, at det er sådan, man er i verdenen på uden mor og far, hvilket betyder, at barnet ikke får en grundlæggende tillid til, at voksne vil dem det godt, svarer Lone Hygum og slår fast:

- Hvis man observerede forældre agere, som I beskriver, overfor deres egne børn, så ville det betyde en underretning. Hun fortsætter:

- Det I her har fremlagt, er fysiske overgreb, trusler og udskamning. Hun holder en kort pause.

- Det er psykisk vold og terror overfor de små, og det er forbudt i Danmark.

Hvornår skal man være bekymret for, at ens barns ændrede adfærd skyldes, at det mistrives i institutionen?

- I en indkøringsperiode vil de fleste børn regrediere (gå tilbage i udvikling, lukke sig inde eller blive udadreagerende for eksempel ved at græde eller slå, red), fordi de skal vænne sig til at sige farvel til sine kendte voksne. Hvis adfærden er vedvarende, så er der nogle markører der kan pege i retning af, at barnet ikke trives, siger Lone Hygum og slår fast at et vuggestuebarn ikke kan udtrykke sig med andet end sin adfærd, siger hun og fortsætter:

Anklagerne

- Jeg har set vuggestuebørn, der er blevet nægtet trøst - episoder hvor enkelte medarbejdere har forhindret andre i at trøste. Jeg har set børn, der blev ignoreret, mens de har siddet grædende i en mudderpøl på legepladsen. Jeg har oplevet et hårdt og ikke anerkendende sprog over for de små, og jeg har oplevet børn, der er blevet råbt ind i hovedet. Jeg har oplevet børn, der er blevet revet i armen - det kunne en gang i mellem være måden at komme op af trappen på. Jeg oplevede begrænset omsorg og kram, hvor der var brug for det. Jeg har råbt op om det, men ingen har lyttet - til sidst kunne jeg ikke mere.

Ordene kommer fra en tidligere pædagog og ansat hos Nørrebro institutionen Titanrosen på Titangade 7. Gennem en årrække var Irena Kljutic vidne til rystende hændelser og omsorgssvigt overfor de små vuggestuebørn. Flere gange forsægte hun at råbe op til lederen og forvaltningen.

En nuværende ansat i Titanrosen bekræfter overfor NørrebroLIV, at det stadig foregår.

- Et barn kan jo ikke udtrykke, hvis det ikke trives, og det bliver barnets måde at være i livet på, hvis der ikke er voksne, der hjælper til at regulere barnets følelser og fællesskaber på, siger Lone Hygum og slår fast det er vigtigt for barnets udvikling.

Hvorfor?

- Børn bliver stressede når voksne råber, ignorer og skælder ud, og det kan betyde, at barnet får svært ved at styre sine følelser og det kan få uro i kroppen, hvilket kan betyde, at barnet kan  have svært ved at koncentrere sig, blive udadreagerende eller indelukket, fordi det bliver for meget for den lille krop, svarer Lone Hygum og pointerer, at børn der lever under sådanne forhold risikerer at blive mere udsatte i forhold til psykisk sårbarhed og angst, som kan bonge ud i skolealderen, siger psykologen.

Lone Hygum slår fast, at det ikke nødvendigvis er billedet der vil tegne sig, men at der er en risiko for, at barnet efterfølgende vil lide under gentagende oplevelser med omsorgssvigt og magtanvendelse. Derfor understreger hun også vigtigheden i, at man som forældre er opmærksom på ens barns reaktioner.

Det svarer forvaltningen

Områdechef Mikala Jørgensen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen på Nørrebro/Nordvest, har fået forelagt  anklagerne om Titinrosen. Hun udtaler i en mail:

- Det er voldsomme anklager, som vi tager meget alvorligt. Men vi kan ikke genkende hverken de konkrete forløb eller det billede, som her tegnes af den pædagogiske praksis. Medarbejderne føler sig urimeligt anklaget. Den pædagogiske tilsynsrapport viser en god institution i positiv udvikling, som aldrig har fået en alvorlig anmærkning. Der har været en enkelt episode for fire år siden, hvor et barn blev hevet i armen. Det blev påtalt, og siden har der ikke været påviste eksempler på uacceptabel adfærd. Mailen fortsætter:

- I alt har vi de seneste tre år fået bekymringshenvendelser fra tre personer, en tidligere medarbejder og to tidligere forældre (som hverken er Dorte eller Maria, red). Disse henvendelser blev undersøgt, men der var ikke eksempler på den adfærd, som de anonyme kilder nu beskriver. Hvis vi var blevet bekendt med overgreb, ville vi reagere med det samme. Hvis man har den adfærd, der her beskrives, skal man ikke arbejde med børn, slår områdechefen fast.

-Vi er meget ærgerlige over, at en nuværende medarbejder ikke har henvendt sig til os med sin bekymring. Vi tager alle bekymringer om børnenes hverdag alvorligt, og vi vil naturligvis undersøge det nærmere. Blandt andet ved at tage ud og observere den pædagogiske praksis i vuggestuen endnu grundigere.

- I alt har vi de seneste tre år fået bekymringshenvendelser fra tre personer, en tidligere medarbejder og to tidligere forældre. Disse henvendelser blev undersøgt, men der var ikke eksempler på den adfærd, som de anonyme kilder nu beskriver. Da lederen spurgte ind til det, kunne den tidligere medarbejder ikke give konkrete eksempler på overgreb eller omsorgssvigt. Hvis vi var blevet bekendt med overgreb, ville vi reagere med det samme. Hvis man har den adfærd, der her beskrives, skal man ikke arbejde med børn, slutter mailen.

Sådan gjorde vi

Efter at være blevet kontaktet af Irena, som rettede kritik af institutionen Titanrosen, gik NørrebroLIV i gang med at undersøge, om andre havde samme oplevelser.

Her fik vi kontakt til flere ansatte - nuværende og tidligere samt forældre som kunne fortælle samme historie uafhængigt af hinanden. I den forbindelse er NørrebroLIV er kommet i besiddelse af dokumenter og korrespondancer mellem forvaltningen og de tidligere medarbejdere. Redaktionen er ligeledes bekendt med andre dokumenter og udtalelser fra tidligere og nuværende ansatte samt forældre, der understøtter beskrivelser og hændelser, som flere nuværende og tidligere medarbejdere har underbygget.

Vi har via en aktindsigt (2019-2020) forsøgt at afdække om der var flere bekymringshændelser. Her har redaktionen modtaget dokumenter vedrørende to forældre, der var bekymrede for deres barns trivsel. En forælder mener at der bør føres skærpet tilsyn. Det afviser forvaltningen dog ifølge aktindsigten.

De to kilder som er en del af aktindsigten er ikke de samme to forældre, som NørrebroLIV har været i kontakt med, på trods af at de fortæller at de også har rettet henvendelse til ledelsen.

Inden udgivelse har forvaltningen modtaget samtlige anklager fra vores kilder - de fleste som citater, så de har haft mulighed for at forholde sig til nævnte anklager i sagen.

Ifølge aktindsigten er der ikke indberettet nogle magtanvendelser.

I aktindsigten fik vi afslag i korrespondance mellem ledelse og pædagogisk konsulent efter offentlighedsloven.

Vi fik også afslag på aktindsigt i korrespondance mellem pædagogisk konsulent og personale, da der er tale om interne arbejdsdokument efter offentlighedsloven.

Vi har desuden forsøgt at få kontakt med forældre, der på nuværende tidspunkt har børn i Titanrosen. Dette gjorde vi, for at få dem til at forholde sig til de påstande, vi også har fremlagt for forvaltningen. Ingen af de forældre, vi har været i kontakt med, kan nikke genkendende ti kritikken.

Annonce
Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

Nørrebro

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Alarm 112

Mand er stabil efter knivstikkeri ved søerne i København

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Nørrebro

Zoulikha ledte efter fleksjob i fem år: Nu syr hun sine egne produkter i baggården

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Byggeri

Slaget om den grønne baggård på Jagtvej er næsten tabt: Sådan sikrer vi resten af Nørrebros oaser

112

Politiet massivt tilstede på Assistens Kirkegård: En person pågrebet

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Første dag

Socialborgmester, Karina Vestergård Madsens, første besøg på Nørrebro: - Der skal ikke kun afsættes penge til konflikter

Annonce