Annonce
Klumme

Strømprisen går amok – her er hvordan du træffer det grønne valg og sparer penge

Anders Jørn Jensen er centerleder i Miljøpunkt Nørrebro og forbrugerrepræsentant i Radius Elnet. Han skriver klummer om miljø og klima på Nørrebro og i København. Foto: PR

Vedvarende energi fra vindmøller og solceller er den billigste el, man kan producere, men desværre har Folketinget gennem årene bremset for opsætning af tilstrækkeligt mange vindmøller og solceller. Der er fx en lov, som sætter et loft på antallet af vindmøller på land og man har givet landkommunerne lov til at blokere for opsætning af vindmøller – og det gør de så.

Samtidig er vandstanden i de norske vandkraftreservoirer i år lav på grund af tørke - og vi kan derfor ikke importere billig norsk vandkraft. Konsekvensen er, at vi er nødt til at importere el produceret med kul fra Tyskland og gas fra Rusland, som er meget dyrt og forurenende. Prisen på el eksploderer derfor og husstandene kan hurtigt ende med en ekstraregning på mange tusinde kroner. Det er en skam, at skiftende danske regeringer ikke har bygget nok VE og har gjort os afhængige af sort og dyr energi fra fx Rusland.

Mens vi venter på, at der politisk bliver rettet op på situationen, så er der en del ting du kan gøre nu, som holder dine udgifter nede og understøtter den grønne omstilling:

Annonce

1. Undgå at bruge strøm i ’kogespidsen’ fra kl. 17 til 20 fra oktober til marts. Her er elforbruget højt og en stor del af strømmen er sort og derfor også dyr. Elnettet er belastet og derfor betaler du 50 øre mere per kWt i nettarif. Vent derfor med at tænde fx vaskemaskiner og opvaskemaskiner til efter 20 og overvej at slukke elradiatoren mellem 17 og 20. Så får du grønnere og billigere el (hvis du er på et abonnement med variabel pris) og du hjælper med at sikre, at vi ikke skal udbygge elnettet for meget.

2. Skift elselskab. På www.elpris.dk kan du nemt sammenligne og skifte elselskab og få lavere priser og mere grøn el. Mange elhandlere har fordelagtige introduktionstilbud med et halvt års lav pris. På den måde kan du undgå de store prisstigninger frem til foråret, hvor sneen smelter i Norge og vi igen kan importere billig vandkraft.

På siden kan du også vælge klimavenlig el og her er det en god idé at vælge de produkter, hvor VE-certifikaterne er fra nyere anlæg (fx max 2 år) eller hvor selskabet direkte støtter opsætning af ny vedvarende energi.

3. Stem for grøn el til kommunalvalget! Når vi københavnere kigger op på vores tage, så er der påfaldende få solceller – det skyldes modstand fra staten mod at borgerne selv producerer strøm, men også manglende interesse og fokus fra kommunen. Københavns kommune har en politisk ambition om, at 1% af Københavns el kommer fra solceller i 2025. Det er ikke særlig ambitiøst! Spørg derfor kandidaterne til valgmøderne, hvad de vil gøre for, at der i København opsættes solceller på alle sydvendte tage.

Annonce
Børneliv

Far om udskældt institution: Jeg har fuld tiltro til pædagogerne

Nørrebro

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Spørg os

Jens er overrasket: Så mange parkeringslicenser er der udstedt på Nørrebro

Børneliv

Psykolog: Omsorgssvigt i daginstitutioner kan have fatale konsekvenser

Nørrebro

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Miljø

Nyt initiativ: Opgør med sindssyg forbrugsfest

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Byudvikling

Stor totalrenovering tæt på Nørrebro Station

Byudvikling

Almen alliance vil befri Nørrebro

Kultur

På Nørrebro bor Danmarks Dan Brown

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Corona

Her kan du få hurtigtest og PCR-test tættest på Nørrebro

Byudvikling

Så er der nyt om S-skiltet på Nørrebro Station

Annonce