Annonce
Nørrebro

Umut Sakarya:  - Nogle gæster er modbydelige, når det kommer til sovs!

Byens bedste foodie er denne gang kokken Umut Sakarya, som er beboende på Nørrebro. Derfor kommer han med sine bedste bud på, hvor du skal spise, når du rammer denne bydel. Foto: Sine Bindslev Caspersen.
Byens bedste foodie er denne gang kokken Umut Sakarya, som fortæller om hvordan de vulgære sovsegimics er opstået, om sin elskede bydel Nørrebro og om, hvor de bedste spisesteder befinder sig.

Han er tyrker, men livretterne er danske klassikere som stegt flæsk og tarteletter. Og så har han en ekstrem passion for tyk flødesovs serveret på mad, i shots og i ølbong. Med en humoristisk tilgang har kokken Umut Sakarya gjort dansk mormormad hipt igen og placeret sine restauranter på listen over must-try spisesteder i København.

Jeg møder ham en formiddag på hans restaurant Guldkroen, hvor vi hen over sort kaffe og en flæsketini taler om hans forhold til dansk mad, og hvor den sovseelskende kok selv spiser, når stedet ikke starter med ’guld’.

Hvad er det bedste ved din egen bydel, Nørrebro?

Annonce

- Det mest fantastisk ved Nørrebro er, at du kan få alt! Jeg elsker jo at lave mad, og Nørrebro har nogle af de vildeste markeder. Her er grønthandlere, som har flere tyrkiske varer end i Tyrkiet, og har jeg lyst til at lave koreansk, kan jeg tage på asian market, og så er der alt hvad jeg behøver. Jeg forbinder det med et gammelt dansk lokalmiljø, fordi jeg kender min grønthandler og slagter. Jeg er hjemme på Nørrebro.

Hvor er det bedste spisested på Nørrebro?

- Hvis jeg skal have rigtig mellemøstlig mad, går jeg til Qandil under Moskeen, som laver sindssygt god mad, såsom shish kebab, braiseret lammeskank og fyldte og tørrede aubergine og peberfrugter. Hvis jeg har lyst til ramen tager jeg til Mikellers Ramen to Biju og får en Spicy Miso styrke fire og bliver straffet indvendigt og udvendigt. Og så elsker jeg kebab fra Kebabistan, som laver kebab på den tyrkiske måde.

Hvor skal du spise næste gang?

- Der er kommet så mange nye steder, men jeg har hørt rigtig godt om Silberbauers Bistro på Jægersborggade, som jeg skal besøge med min kæreste.

En Flæsketini er en pænere måde at få serveret din stegte flæsk og persillesovs på hos Guldgrillen. Foto: Sine Bindslev Caspersen.

Hvad er din livret og hvem laver den bedst?

- Jeg kan virkelig godt lide iskender kebab, som er ristet brød, kebab og tomatsovs med brunet smør og yoghurt, men man kan ikke rigtig få det i Danmark. Ellers er min livret julebuffet, som jeg selv laver.

Men jeg troede, at kokke hadede buffet?

- Jeg har ikke noget imod buffet. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg elsker jul og julemad. Jeg kan godt lide, at det hele bliver serveret på én gang. Det er en god måde at spise på, fordi du må overspise uden at blive dømt.

Hvordan opstod idéen til Guldkroen?

- Min partner, Frank og jeg, elsker dansk mad og undrede os over, at det eneste sted man kunne få en virkelig god schnitzel, var ved særbestilling på Kong Hans’ Kælder. Vi besluttede os for, at lave en kro og lovede hinanden, at der altid skulle være noget gyldenstegt på menukortet og guldbajer fra hanen. Deraf kommer navnet Guldkroen.

Vores sovs er lavet på ren fløde, så man kan god få det lidt dårligt efter at have drukket én liter sovs.

Umut Sakarya

Hvordan startede de sjove sovsegimics som sovsebong og flæsketini's?

- Nogle gæster er modbydelige, når det kommer til sovs! Det startede med, at vi indførte en ølbong og pludselig kom der efterspørgsler på sovseshots og ølbonger med sovs, så det er gæsternes egne påfund. Vores sovs er lavet på ren fløde, så man kan god få det lidt dårligt efter at have drukket én liter sovs.

Umut Sakarya

Umut Sakarya er 31 år gammel og bor med sin kæreste Johanne på Nørrebro

Han er uddannet kok fra Skodsborg Hotel, hvor han for alvor fik smag for de klassiske danske retter.

I 2016 åbnede i 2016 sin første restaurant, Guldkroen på Fredensgade på Nørrebro, sammen med partneren Frank Svärd Pedersen. Senere er det også blevet til Guldkebaben og Guldgrillen.

Har deltaget i et hav Tv-programmer såsom Tyrkersvin, Over Atlanten og Fem Fede Kokke og er snart aktuel i Tv-programmet 'Tre Sultne Mænd'.  Umut og Frank har netop udgivet deres første kogebog "Guldskeen".

Her er opskriften på Umuts svar på en dansk fædrelandsmenu med stegt flæsk og persillesovs, tarteletter og rød grød med fløde. Kredit: Umut Sakarya.
Annonce
Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

Nørrebro

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Alarm 112

Mand er stabil efter knivstikkeri ved søerne i København

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Nørrebro

Zoulikha ledte efter fleksjob i fem år: Nu syr hun sine egne produkter i baggården

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Byggeri

Slaget om den grønne baggård på Jagtvej er næsten tabt: Sådan sikrer vi resten af Nørrebros oaser

112

Politiet massivt tilstede på Assistens Kirkegård: En person pågrebet

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Første dag

Socialborgmester, Karina Vestergård Madsens, første besøg på Nørrebro: - Der skal ikke kun afsættes penge til konflikter

Annonce